Blog

Rotterdam 20/04/2018

Presentation

De laatste ochtend zijn we weer vroeg op. Inpakken, ontbijten, douchen en op tijd in het warehouse zijn voor de presentatie.
Precies om vijf minuten voor tien zijn we in het warehouse, maar er er zijn heel veel studenten( nog) niet aanwezig.
Pas om 10u30 is iedereen er en kunnen we beginnen met onze presentaties.

Veel goede ideeën zijn naar boven gekomen voor alle aspecten van het gebouw, de gevel, het dak, het interieur … Het gebouw wordt misschien onder handen genomen om  aantrekkelijker te zijn. Niet alleen voor de mensen die er werken maar ook voor bezoekers met interesse in groeimogelijkheden voor bedrijven in Rotterdam.

Apartment

Na de presentatie en napraten met iedereen moesten we afscheid nemen.
Het appartement netjes opgeruimd.
Na een interessante week zijn we weer met de trein, deze keer zonder obstakels, weer thuis.

Rotterdam 19/04/2018

De tweede werkdag. Een 3D model en een beeld gemaakt van hoe de gevel er zal uitzien, veel informatie over duurzame installaties opgezocht en een goed samengestelde presentatie is klaar.
Vanavond indienen.

Na zoveel hard werken, naar het appartement gegaan en eten gemaakt. We hebben nieuwe borden gekregen van de eigenaar na mijn opmerking over beschadigingen.
De eigenaar apprecieert en reageert op de gebreken die ik hem meld. Nadat Joke en Antigona  hun project filmpje afgemaakt hadden zijn we met de hele bende op pub tour gegaan.
Kort na middernacht zijn Antigona, Shari en ik naar ons appartement gegaan en toen Joke kwam rond 1u30 konden we slapen.

Om 3u worden we wakker gebeld door één van de jongens, dat hij zijn appartement niet binnen kan….

Rotterdam 18/04/2018

 

Vandaag hebben we de hele dag gewerkt aan de opdracht. Dankzij een goede verdeling  van de taken verliep dit vlot.
Na de hele dag hard werken afgesproken met de hele groep om iets te gaan drinken’ op kop van zuid’.
Met zonsondergang en omdat ons café/restaurant ging sluiten op ons gemakje terug naar het appartement gewandeld.

Rotterdam 17/04/2018

 

Pauluskerk

Met de metro naar het’ SUGU warehouse’ om  samen met de rest van ons groepje verder te werken aan de veranderingen van het gebouw. Tussendoor een kwam een gastspreekster een woordje uitleg gegeven en bij de verschillende groepen langslopen om te helpen met ideeën. Ons groepje is heel het gebouw door gelopen om de nuttige en de nutteloze lokalen aan te duiden. Kunnen er lokalen weg ? Of niet.

Kubus woningen

Na de middag  met de hele groep door de  Rotterdam gewandeld. Begonnen bij het station en verschillende gebouwen gezien terwijl we naar de markthal liepen. Na de markthal  gewandeld tot aan de kubuswoningen en zijn we niet verder mee geweest. Wel gepland om de volgende dag deze laatste stop met de tram omdat dit wel heel ver was van ons appartement. We hebben verschillende andere gebouwen bewonderd en  op de grootste markt van Europa rond gekeken die vandaag plaatsvond.

Om 16u afgesproken met Meneer Scherpereel om iets te gaan drinken en daarna hebben met ons groepje Italiaans gegeten niet ver van de markthal.

Rotterdam 16/04/2018

Vroeg opstaan om op tijd op school te zijn. Gedoucht ontbeten en vertrokken met z’n vieren, de andere groep reageerde niet op mijn bericht om samen te wandelen naar school. Het was 25 minuten wandelen en we waren mooi op tijd in het gebouw. Euh en nu? Er staat niemand in de lobby, dus even vragen aan de balie. We werden doorgestuurd naar een andere balie, die ons weer terug stuurde naar het beginpunt waar we de trap op moesten. Na nog een paar keer van het kastje naar de muur te lopen zagen we Mr. Scherpereel de lobby  binnen wandelen. Samen met hem het juiste lokaal gevonden.  waar mensen uit Denemarken, studenten en de vier andere Belgen van Howest zaten.

SUGU warehouse

Na uitleg over Rotterdam en wat we deze week moeten doen, moesten we groepen van vier à vijf maken met gemengde nationaliteiten om ons Engels  bij te schaven. De hele groep was naar het SUGU warehouse vertrokken terwijl ik even terug liep naar het appartement om de pillen van Antigona te halen die ze vergeten was. Ik was maar tien minuten later dan de anderen, ik heb met een snelle pas gewandeld :).
De rondleiding was nog niet lang bezig, dus even goed opgelet wat precies verwacht werd.

Samen  in  de groep bekeken wat iedereen zijn sterktes en zwaktes zijn en taken verdeeld. Shari en ik hebben geleerd dat Denen tot op het kleinste puntje alles juist willen hebben. Wat ons niet simpel leek in een midweek. Vlugger dan gedacht was het weer tijd om te vertrekken naar het appartement.

Met z’n vieren gaan winkelen om daarna lekker te koken, want we hadden Meneer Scherpereel uitgenodigd om te komen eten. Een goede babbel bij de maaltijd en dan met z’n allen naar de Witte de Withstraat  een terrasje gedaan. Jammer dat Meneer een belangrijk telefoontje kreeg en niet mee gekomen is.

Ps: elke dag lopen we voorbij een klein gebouwtje van “de stijl” , heel mooi.

Rotterdam 15/04/2018

Shari en ik zijn vroeg vertrokken om op tijd in Rotterdam te zijn, zodat we nog de omgeving konden verkennen. Afgesproken aan het station van Oostende om 10u, om dan de trein naar Antwerpen te nemen 10:09..Van daaruit dan verder sporen naar Rotterdam. De trein vertrekt mooi op tijd maar plots, na het AZ Damiaan onverwachte stop en de melding dat we terug gaan  naar Oostende  : personenongeval in Jabbeke.

Shari’s vader heeft ons dan vlug naar station van Brugge gebracht waar we daar verder konden. In Antwerpen centraal moesten van het 24ste perron helemaal naar boven om trein tickets te kopen om dan weer helemaal naar beneden het 21ste  perron.. eind goed al goed : we waren vlug in Rotterdam. Intussen ook met Charlotte afgesproken dat we op het station op haar zullen wachten op haar om samen naar de appartementen te gaan.

De sleutels van de appartementen gekregen en een rondleiding, onze keuze was snel gemaakt. Joke en Antigona zijn intussen ook aangekomen.

We gaan samen boodschappen doen in de Albert Heijn om de hoek ligt. Op onze vraag wat de andere groep ding doen kwam geenantwoord, dus hebben we lekkere spaghetti voor ons viertjes gekookt.
Vroeg slapen want morgen moeten we om 9u30 op school zijn.

Antwerpen 29/03/2018

Met de bus naar de Single in Antwerpen gereden om daar dan de tentoonstelling van Coussée en Goris architecten te bezichtigen. Er stonden verschillende werken die we de afgelopen week al hebben tegengekomen en die we vandaag nog gingen bezoeken.

We zijn dan even snel bij het havenhuis gepasseerd, waar we niet binnen mochten, maar de buitenkant is mooi genoeg om daar 15min het gebouw te bezichtigen en foto’s maken. We zijn dan naar het eiland gereden waar we dan onze lunch hebben genuttigd.

Helemaal naar boven gegaan op het MAS (Museum Aan de Stroom) om van het uitzicht te genieten en een paar tentoonstellingen te zien die in het gebouw aanwezig waren. Hierna zijn we naar het gerechtsgebouw van Antwerpen gegaan, ook wel bekend als hat vlinderpaleis. Heel indrukwekkend en groot, we zijn een paar gerechtszalen binnen gegaan. De relatie tussen de stad, gebouw en autosnelweg die de architect wou geven heb ik zeker gevoeld toen ik daar rond liep.

De laatste stop was een combinatie van verschillende gebouwen die niet ver van elkaar liggen. Het was heel mooi maar er was iets fout gegaan met het reserveren van de gids waardoor we alleen konden rondkijken en geen uitleg kregen. Veel over deze gebouwen weet ik wel uit de les geschiedenis maar is niet interessant om op mijn website te zetten.

We zijn op ons gemak terug vertrokken naar Brugge om dan afscheid te nemen van de drukke maar aangenaam interessante week.

Oost- en West Vlaanderen 28/03/2018

Concertgebouw Brugge

Deze morgen moesten we aan het concertgebouw in Brugge staan, we gingen in het gebouw een rondleiding krijgen met een gids. We werden in twee groepen verdeeld en volgden elk onze gids, ik zat in een groepje waarvan de gids verliefd is op het gebouw kwa stijl, kwa akoestiek en hoe het is gebouwd. Hij wou ons zoveel tonen en zoveel vertellen dat hij bijna vergat adem te halen terwijl hij aan et praten was.

Textielmuseum Kortrijk

Na de rondleiding met de bus naar Kortrijk gegaan om het textielmuseum te bezichtigen van de buitenkant, daarna naar Howest in Kortrijk gegaan om te lunchen. Na de lunch weer eens op de bus om naar menen te gaan om daar het stadhuis te bezoeken met een gids. Men wou het stadhuis meer aanlokkende maken voor de mensen om binnen te komen en op hun gemak alles te regelen. Hiervoor hebben ze een paar gebouwen samen gevoegd, oude winkels met het oud stadhuis en een oud kantoor gebouw.

Stadhuis Menen inkomhal

Om de kantoren in de gebouwen groter te maken heeft men de binnentuin een beetje verkleind en daarrond de circulatie zone gemaakt, dus de achterste gevel van de gebouwen die vroeger buiten was is nu de circulatie zone aan gebouwd. De vergaderzaal ligt meer dan zes meter boven de inkomhal, je moet de trappen (of lift) nemen om er te komen en men kan hem zo afsluiten dat er geen geluid naar buiten gaat als ze een speciale meeting hebben. Een kunstenaar heeft verschillende behang motieven ontworpen om in de verschillende kantoren te verspreiden, dit deed men al financiële steun om het gebouw te kunnen verbouwen.

Boekentoren Gent, licht naar beneden verdieping brengen

De laatste stop van de dag was in de stad Gent, als eerst zijn we naar de boekentoren gegaan en een deel van het complex gezien en hoe ze het meer open getrokken hebben en meer leven in geblazen hebben. Ze hebben voornamelijk meer ingangen gemaakt naar binnen en meer natuurlijk lichtinval gecreëerd naar de beneden liggende verdiepen. Na deze rondleiding zijn we nog naar de krook geweest, dat is de bibliotheek van gent die er nog niet zo lang staat.

‘De krook’ Bibliotheek Gent

De bibliotheek heeft het langste boeken sorteer systeem op banden, met een laser lezen ze de barcode welk genre boek, cd of dvd het is en dan brengt de band dat naar het juiste verdiep. Alleen moet de medewerker het nog in de juiste boekenkast zetten en dan kan de cirkel opnieuw beginnen. Als je van de buitenkant kijkt naar het gebouw zie je dat de gevel horizontale lagen heeft, die lagen moeten de samenstelling van de grond voorstellen als je een put graaft. De rondleiding was afgerond en mochten naar het café gaan want we gingen een gratis drankje krijgen.

Na het drankje zijn we met een groepje naar het station van Gent-Sint-Pieters geweest omdat we niet met de bus terug wouden. We gingen er anders dubbel zo lang over doen om terug naar huis te keren.

Brussel 27/03/2018

File door de staking

Een dagje uit naar Brussel met de bus, helaas op de dag dat de taxi’s staken. De hele weg naar Brussel ging goed tot Groot-Bijgaarden en …..we staan vast. In een half uur zijn we 100m opgeschoven. We zagen een cameraploeg verschillende auto’s bevragen en we zagen politie die met de taxi in discussie was. Toen we na veel op de bus zitten (met de trein zou je er al zijn) aankwamen bij de rondleiding van Thurn & taxis.

We zijn in twee groepen door de hele site gewandeld om de verschillende werkzaamheden te zien, de geschiedenis te horen en de toekomst te zien. Vroeger was het een pakhuis met meer dan tien sporen waar de treinen aankwamen en dan in de verschillende loodsen plaatsten. Het is een industrie zone waardoor Molenbeek en Brussel van elkaar gescheiden zijn. De stad heeft er nu voor gekozen om het gebied restaureren. Nieuwe projecten bouwen en dan de muur er omheen  afbreken. Zo worden de nu gescheiden delen elkaar verbonden.
We hebben geluncht in een van de nieuwe gebouwen op de site.

Bronks

’s Middags hebben we eerst het gebouw Bronks bezocht, dit gebouw zit heel ingewikkeld in elkaar. De receptie bevindt zich in verdieping onder de straat, er is naar elke verdieping  licht getrokken door een kleine vide tussen voorgevel en de vloeren waardoor elke verdieping natuurlijke licht inval krijgt. De oefenruimte ligt één meter boven het straat niveau, en is eigenlijk een zwarte doos. Als je het gordijn naar de straat opentrekt krijg je direct leven en de stad in je ruimte. Op de bovenste verdieping is een café om naartoe te gaan na een voorstelling in dit gebouw, maar ook om er overdag te bezoeken. Het probleem is dat niemand vanaf de buitenkant merkt dat die mogelijkheid er is… Ook is het zo hoog in het gebouw dat mensen die drempel nog niet zomaar over stappen.
De rest van het gebouw mochten we niet bezoeken.

 

Het kantoor van onze lector voor visualiseren werd vervolgens bezocht. Jammer dat hij net moest vertrekken naar het station voor een afspraak. We mochten wel even rond kijken en hebben een klein beetje uitleg gekregen over de projecten waar hij mee bezig is. Enorm leuk om dat eens te zien.

In Brussel stad hebben we het MAD (mode and design) gebouw van buiten bekeken, we mochten er niet in om veiligheidsredenen. Je kan van de ene straat naar de andere straat kijken, zo wilde men een connectie maken tussen het rijkere gedeelte en het armere gedeelte van de buurt. Door het samenvoegen van twee gebouwen en één nieuwbouw te creëren  hebben ze met licht en diepte kunnen spelen om een speels geheel te krijgen.

Bibliotheek ‘De munt’

De laatste stop in Brussel was de bibliotheek ‘’De Munt’’, het originele gebouw, functionerend als kantoren, dateert uit de jaren 70: lage verdiepingen en als één blok dicht gebouwd. In 2011 kregen architecten de opdracht om van de kantoren een nieuwe bibliotheek te maken. Het idee was om het gebouw te behouden en open te werken zodat het een relatie krijgt met de stad en zijn omgeving. Door de onderste twee verdiepingen te vervangen door een glaspartij en op sommige plaatsen de vloeren gedeeltelijk weg te nemen krijgen de ruimtes binnen een ruim gevoel.

Kunstacademie

De laatste stop van de dag was in Dilbeek de kunstacademie, een heel inspirerend gebouw. Het gebouw kan je van de buitenkant op twee manieren bekijken, het punt waar je als je naar de gevel kijkt een kleuren spel ziet of op een punt waar je een rij bomen ziet in de gevel. Binnenin heb je een combinatie van kleuren en wit, en een combinatie van rechte vlakken en veelzijdige vlakken. Elk lokaal heeft een andere kleur als vloer en elke kamer heeft een akoestische demper hangen aan de muur. Zo is er symmetrie in het gebouw maar ook contrast.

Amersfoort 26/03/2018

Kunsthal kAdE

We hadden om 10u afgesproken met tante Paulien  in kunsthal KAdE om een rondleiding te krijgen en de bibliotheek te bezoeken die er naast ligt. Op ons gemak gewandeld en ondertussen nog gebouwen bekeken. De bibliotheek is indrukwekkend en ook KAdE is een knap staaltje architectuur.
Mijn vader en ik besloten dat we nu genoeg gezien hadden in Amersfoort en de terugreis ging heel vlot.
We waren rond 17u terug thuis. Amersfoort is super de moeite om te bezoeken !!

Amersfoort 25/03/2018

DKV gebouw

Vroeg op om veel te doen vandaag, we waren de eersten  het heerlijk ontbijt met veel keuze. Een fiets gehuurd en vertrokken. We hebben eerst het onderste deel van Amersfoort bezocht, helaas een paar nummers van de kaart niet gevonden.

We zijn naar links boven op de kaart gefietst dat is het deel van kattenbroek en de etalage wijk, heel mooie en inspirerende gebouwen en interessant om tussen te fietsen. We hebben veel ge zigzagt en rondjes gefietst om alle stippen op de kaart te bekijken. Eén werk viel me meest op in Kattenbroek: het Russisch paleisje.

Collage kattenbroek

Na Kattenbroek en de etalage wijk zijn we doorgefietst naar het Oosten van Amersfoort, daar waren minder stippen op de kaart. Dit was meer een industrie gebied en dat viel in het niet in vergelijking met Kattenbroek.
Op advies van familie zijn we in Madonna (een restaurant) gaan koffie drinken tot het tijd was om naar onze afspraak te vertrekken. Een heel gezellige avond gehad en lekker gegeten, tegen dat we terug in het hotel waren was het al bijna middernacht, gewoon op ons bed geploft en direct in slaap gevallen.

Amersfoort 24/03/2018

Amersfoort omdat het de stad is van Mondriaan en Rietveld. Bijzondere architectuur heeft.

Mijn vader en ik begonnen vroeg aan de dag. Het verliep allemaal vlot, met de auto naar Breskens rijden zonde file en de ferry genomen naar Vlissingen. We wisten dat de trein niet reed vanuit Vlissingen, dus moesten we met de bus naar Roosendaal om dan verder te reizen naar Amersfoort. Werken aan het spoor. Omdat de bus in de file stond op de autosnelweg dachten we te moeten rennen om onze trein te halen. Staat op het bord dat de trein is afgeschaft. Gaat lekker zo..
Gelukkig moesten we niet zo lang wachten en konden we dan verder naar Amersfoort. We hebben 6 uur gereisd om in Amersfoort te komen.
We hebben ons boek mee over Amersfoort:


Inclusief een kaart met alle architecturale gebouwen.
We willen ze allemaal bekijken.
Na de lange reis zijn we naar het hotel gewandeld en onderweg al een stuk of twintig bouwwerken bekeken. Wat het meest opviel is de wijk waar de huizen zich bevinden en de herdenkingsbordjes in het voetpad. Die geven aan dat, joden die in Auschwitz zijn vermoord, in dat huis hadden gewoond.
Het inchecken in Berghotel verliep vlot en na even ontspannen en zijn we de stad in getrokken om te gaan eten
We hebben een Italiaans restaurant gevonden enhebben lekkere pizza gegeten. Met onze volle buiken naar het hotel terug gewandeld.

Wordt vervolgd….

Project begeleiding 16/03/2018

De dag van de jury, ik ben niet op mijn gemak. Tijdens het wachten op mijn beurt om het lokaal binnen te gaan blijkt het dat ik veel informatie heb gemist. Ik vrees dat ik ga buizen als ik mijn medestudenten zo eens aanhoor.
Op de schoolwebsite worden door lectoren soms documenten geplaatst met uitleg. Bijvoorbeeld over waar en hoe je welke opdrachten moet indienen. Er worden soms ook aankondigingen en extra informatie op gezet, maar je krijgt daar geen melding van per email.
Bovendien zegt men dit ook niet in de klas, met als gevolg dat ik nooit alles kan bijhouden.
Ik zie alle e-mails direct maar pluis niet dagelijks alle vak mappen op de website uit.
Zodoende staat niet alles op mijn plannen. Ik heb de jury hierover gesproken en gelukkig wilden ze er rekening mee houden. Dat andere lectoren beamen dat deze manier van werken (enkel via de site) erg lastig is, en dat ze er aan moeten denken een mail te sturen dat er iets op de site staat. Een tip voor de HOWEST IT afdeling ? Alerts aanzetten aub ?
De jury heeft me net genoeg punten gegeven om erdoor te zijn.

Architecturale analyse 15/03/2018

Om aan de lectoren te tonen waar we naartoe willen hebben we van ons kunstwerk een provisoire maquette gemaakt. Het concept zat goed werd gezegd, we moesten nog iets zoeken voor de kern, die steviger moest zijn en de draaimogelijkheden van de ovalen zelf. De vorm kan beter, het is nu een afgeronde ruit en leek dus niet op het originele gebouw. We kregen dan suggesties over het materialen die we zouden kunnen gebruiken. We willen van het gebouw niet een maquette maken maar er een abstract geheel.

Project begeleiding 08/03/2018

Geen enkele van de  lectoren  heeft negatief commentaar op mijn ontwerp gegeven de afgelopen weken. Nu, één week voor de jury is er niets meer goed! Stress!
‘’Waar is je regenwaterafvoer?’’ , ‘’ Zou je je keuken daar wel plaatsen?’’, ‘’ Je schilder atelier is niet slim gepositioneerd’’  ‘’Waarom  in een vide  die uitkomt op je leefruimte? ‘’  ARGGG  Waarom ziet deze  lector anders dan de drie anderen?  Als ik zo slecht bezig was, waarom zei niemand me dat eerder.
Erg frustrerend dat de lectoren niet goed op elkaar afgestemd zijn over deze opdracht.
Of is alles slechts een gevolg van persoonlijke voorkeuren?
Als je vervolgens de eerdere lector uitleg vraagt, valt die uit de lucht…
Conclusie ? Alle informatie opnemen en doorwerken om alles op tijd aan te passen.

Architecturale analyse 02/03/2018

We kregen het ‘Yuen long district library’ gebouw toegewezen en hebben er veel op zitten analyseren. De wandenstructuur binnenin is een chaos, wat het meest opvalt is dat de architect niet het gevoel  heeft willen geven dat het gebouw een blok is in zijn omgeving, maar een speels element. Door het spelen met de schakeringen van de ovalen lijkt het gebouw minder massief.
Het materiaal gebruik is vernieuwend, de architect wilde het niet te opvallend maken en niet te strak, hier heeft hij dus een metalen schil gekozen met twee kleuren en een “golvende vorm”. Zo speelt hij met het licht en lijkt het gebouw minder groot en imponerend.

Project begeleiding 01/03/2018

Mijn ontwerp toch aangepast omdat ik er niet helemaal blij mee was, na veel puzzelen heb ik het gevonden. Er zijn zaken die ik over het hoofd heb gezien. Bijvoorbeeld dat een slaapkamer altijd een raam moet hebben naar buiten, dus heb ik mijn badkamer en slaapkamer omgewisseld. Meer plaats voorzien voor als je de trap boven komt, is de keuken niet te klein? Bekijk je kolommen en balken een hoe die in je woning gaan zitten. Vergeet je buren niet te tekenen, bedenk ook een keer een ontwerp voor je voorgevel. Als lift had ik het idee om een vacuüm lift te gebruiken want die vergen niet veel plaats en zijn makkelijk om te installeren.

Project begeleiding 22/02/2018

Vandaag veel verwarring. Het enige waar ik zeker van ben, is dat de opdracht van vorige week bij de verschillende lectoren heel anders ingevuld moet worden, terwijl alle lectoren helpen coördineren in dezelfde opdracht. Alle studenten hebben  moeite met onduidelijkheden. Er moet bijv.  een nok voorzien zijn ook al is die maar 30cm groot, terwijl men in realiteit die van hun plan gaan elimineren. Ook nieuw is dat er moet rekening houden worden met rolstoelgebruikers. Dit betekend: plan aanpassen,  een huislift  of de gemeenschappelijke lift uitbouwen, in elke kamer een draaicirkel voorzien,…. We moeten bedenken welk ventilatie- en  verwarmingssysteem we zullen gebruiken voor ons appartement.
De basis van mijn appartement was gelukkig goed. De enige opmerkingen waren dat er een vestiaire mist en ik moet ervoor zorgen dat de muziekruimte goed is afgesloten.

Architecturale analyse 16/02/2018

In Architectuur Analyse (AA) probeert men je creatieve kant naar boven te halen en je inzicht geven op hoe je moet analyseren en dan omgaan met die informatie. In dit semester hebben we de opdracht gekregen in groepjes van twee, uit een kubus een abstract geheel te creëren van een gebouw om voor te leggen aan de lectoren.
Samen met Laura Rouzere heb ik drie gebouwen gekozen die ons visueel onmiddellijk aanspraken qua architectuur. Daarna hebben we over de verschillende gebouwen de basis gegevens opgezocht. Nu moeten we wachten op de keuze van de lectoren.
Onze drie gebouwen zijn:

 

Project begeleiding 15/02/2018

Vandaag kregen we de opdracht een site te zoeken waar ons volgende gebouw gerealiseerd kan worden.  Belangrijk was hierbij dat onze toekomstige buren een hellend dak hebben en 5 bouwlagen.
Na even zoeken heb ik een site gevonden in Oostende met een prachtig zicht op de haven, met een recent gebouw. Hierbij had ik het idee om de architecten te contacteren om de afmetingen te vragen van het perceel en de buren die er naast liggen.
De locatie is gunstig, op de visserskaai, dicht bij het centrum van de stad en het station.